CONSUMABILE
ACCESORII

Comenzi telefonice:
0724.02.45.92
BUCURESTI
 
Acordarea Primului Ajutor

Acordarea Primului Ajutor

In toate cazurile de acordarea primului ajutor, este important sa se:

- asigure locul accidentului;
- ia masurile de prevenire pentru ca starea de fapt sa nu se inrautateasca;
- stabileasca contactul cu persoana bolnava sau accidentata;
- actioneze corespunzator cand persoana accidentata sau bolnava este lipsita de cunostinta; aline durerea; stabileasca prioritatile.

Acordarea Primului Ajutor - ASIGURAREA LOCULUI ACCIDENTULUI

Cel care acorda primul ajutor trebuie, in primul rand, sa asigure securitatea persoanei accidentate, a celor din jur, cat si a lui insusi. De fapt, aceasta inseamna scoaterea persoanei accidentate din zona in care a avut loc accidentul, daca exista pericol de incendiu, explozie etc.

Acordarea Primului Ajutor - PREVENIREA AGRAVARII SITUATIEI

- Pentru a preveni agravarea traumatismelor sau a bolii, Cel care acorda primul ajutor trebuie sa examineze accidentatul/accidentatii. Salvatorul va trebui sa evalueze situatia si sa inteleaga cauzele care au provocat-o. Tratamentul stabilit a se aplica in urma acestei evaluari nu trebuie sa contribuie la agravarea situatiei. Urmeaza cateva exemple asupra modului in care cel care acorda primul ajutor trebuie sa gandeasca si sa actioneze pentru a preveni agravarea situatiei in timpul tratamentului.

- Pentru a preveni sufocarea, asezati persoana care si-a pierdut cunostinta in pozitie laterala, stabila.

- Hemoragia trebuie sa fie oprita rapid, pentru a preveni pierderea inutila a sangelui. In cazul simptomelor si indiciilor de oase fracturate, cel care acorda primul ajutor va lua masurile necesare pentru prevenirea agravarii fracturii si a perforarii pielii de catre oasele fracturate.

- Cand temperatura aerului este scazuta, trebuie sa se previna scaderea inutila a temperaturii corpului.

Acordarea Primului Ajutor - STABILIREA CONTACTULUI CU PERSOANA BOLNAVA SAU ACCIDENTATA

Cel ce acorda primul ajutor nu trebuie sa se lase constrans de spectatorii prezenti in a acorda asistenta inutila sau exagerata. Totodata, nici nu trebuie sa evite acordarea ajutorului de teama ca face ceva gresit.

Prima examinare trebuie sa evidentieze posibilele traumatisme fizice ale victimei. Adeseori, aceste lucru este dificil, datorita starii psihice a accidentatului. Gandurile ii sunt haotice si se concentreaza cu greu asupra celor spuse de catre cel care acorda primul ajutor. Purtati-va calm, hotarat si cu incredere. In situatii concrete, este recomandabil sa actionati in urmatorul mod:

- in timpul examinarii, tineti in mana dumneavoastra mana accidentatului, pentru a stabili un contact fizic. Asezati mana cealalta pe pieptul sau pe abdomenul acestuia, cand il intrebati daca are dureri in zona respectiva. Aceasta ii da posibilitatea sa urmareasca mai usor examinarea efectuata de dumneavoastra sau sa dea raspunsuri clare;

- cel care acorda primul ajutor trebuie sa dovedeasca o atitudine optimista si, in primul rand, sa-si exprime increderea ca detine controlul asupra situatiei, iar persoana in dificultate va beneficia in curand de ajutor;

- din consideratie fata de celelalte persoane afectate si pentru a apara accidentatul de incordare excesiva, in anumite situatii, este de dorit ca acesta sa fie protejat fata de mediul inconjurator. In aceasta situatie, cei mai multi accidentati au nevoie de un contact apropiat, de cineva care sa-i tina de mana, sa-i asculte.

Acordarea Primului Ajutor - INTERVENTIA IN CAZUL IN CARE O PERSOANA ESTE LIPSITA DE CUNOSTINTA

In aceasta situatie, viteza cu care se actioneaza este de cea mai mare importanta. Examinarea si tratamentul trebuie sa fie efectuate rapid. Pentru ca ajutorul acordat sa fie eficient, in primul rand trebuie efectuata o evaluare a semnelor, a indiciilor clare care demonstreaza lipsa de cunostinta. Acest lucru se realizeaza numai prin studiu si pregatire.

Acordarea Primului Ajutor - AMELIORAREA DURERII

Durerile pot fi ameliorate prin aplicarea de bandaje, prin imobilizare si printr-o transportare corespunzatoare.

Acordarea Primului Ajutor - PRIORITATI

In cazul in care exista mai multe persoane accidentate, este important sa stabilim prioritatile, astfel incat primul ajutor sa se acorde cu prioritate persoanei celei mai grav accidentate. Poate fi dificil de stabilit o linie corecta de prioritati, deoarece, cateodata, cei care prezinta cele mai evidente traumatisme nu sunt neaparat si cel mai grav accidentati. De asemenea, nici cei care atrag cel mai tare atentia prin tipete sau plansete nu sunt intotdeauna cel mai grav afectati.

Acordarea Primului Ajutor - PENTRU A EVALUA GRADUL DE AFECTARE

1. Vorbiti cu accidentatul!
- Care este starea de constienta
- pacientul este constient, coerent, confuz, obosit, inconstient?
- Are accidentatul dureri? Unde?
- Isi poate misca accidentatul mainile si picioarele?

2. Observati accidentatul!
- Exista semne de leziuni externe?
- Semnele externe dau vreun indiciu asupra gradului si tipului traumatismului?
- Accidentatul respira? Cum este respiratia? Normala? Greoaie (cu bolboroseli si gemete)?
- Care este culoarea fetei?

3. Atingeti accidentatul!
- Palpati pulsul la incheietura mainii sau la gat. Este accelerat?
- Cum este pielea? Rece? Lipicioasa si umeda?
- Examinati corpul accidentatului si verificati daca sunt semne de fracturi.

4. Evaluati!
- Sunt amenintate functiile majore ale vietii
- starea de constienta, respiratia, circulatia sangelui?

5. Stabiliti prioritatile!
- Cine necesita tratament pentru salvarea vietii?
- Cine mai poate astepta?

Acordarea Primului Ajutor - MASURI DE AUTOPROTECTIE

Cei care acorda primul ajutor vin in contact direct cu persoane ranite, intoxicate sau care pot suferi de o boala transmisibila. Ca atare, sunt necesare masuri de autoprotectie pentru cel care intervine. De aceea:

- La persoanele otravite cu substante toxice pulverizate: se va spala bine cu apa curata fata acestora, inainte de a executa manevrele de respiratie artificiala.

- La persoanele intoxicate cu gaze intr-o incapere inchisa: inainte de a se acorda primul ajutor, vom chema personalul de specialitate, pentru a scoate victimele din mediul toxic. Prevenirea contaminari cu boli transmisibile prin sange (ex. hepatita B si SIDA):

- La manevra de respiratie artificiala: teoretic, singurul risc poate sa il constituie sangele din gura victimei. Se aplica un material filtrant pe fata accidentatului.

- La oprirea hemoragiei: teoretic, singurul risc este numai daca cel care acorda primul ajutor are rani. In acest caz:

1. isi va pansa ranile;
2. daca accidentatul sangereaza si este inconstinet, se va apasa pe zona hemoragica, utilizand un strat gros de tesatura sau se va face compresie cu mana acoperita de un material impermeabil, pentru a se evita contactul cu sangele victimei;
3. dupa ingrijirea unui accidentat, spalati-va cu grija mainile cu apa si sapun!
Pagini Vizitate: