CONSUMABILE
ACCESORII

Comenzi telefonice:
0724.02.45.92
BUCURESTI
 
Arsurile

Arsurile

Cauzele cele mai frecvente ce pot provoca leziuni prin arsuri sunt: accidente casnice (apa fierbinte, ceai, cafea, grasimi); incendiile; accidentele de munca; accidentele de masina, barca, avion; accidentele provocate prin electrocutare.

Gravitatea arsurilor se masoara in trei grade:
- arsurile de gradul I sunt leziuni superficiale; pielea este rosie, uscata si dureroasa (asemanatore arsurilor obisnuite provocate de soare.

- arsurile de gradul II conduc la leziuni mai profunde, dar care nu ajung la straturile cele mai joase ale pielii. Tegumentele afectate sunt rosii si dureroase. Pe aceste zone se formeaza basici umplute cu un lichid ce contine plasma, care se scurge in afara vaselor mici de sange. In cazul arsurilor prin oparire, se produce o combinatie intre arsurile de gradul I si cele de gradul II.

- arsurile de gradul III: aici, leziunea patrunde si mai adanc, strabatand toate straturile pielii. Aceste arsuri provoaca rani sau carbonizeaza suprafata arsa. Un accident la bucatarie, spre exemplu, prin oparire cu un lichid clocotit poate produce chiar leziuni de gradul III.

Arsurile - PRIMUL AJUTOR

- Primul lucru ce trebuie facut este racirea imediata a zonei arse, cu apa rece, timp de pana la o jumatate de ora sau pana cand, indepartand apa de pe zona arsa, durerile nu se mai simt. Prin racirea locului, se previne si patrunderea mai adanca a arsurii in tesuturile pielii. Imbracamintea arsa de pe piele nu trebuie indepartata decat in cazul in care ea arde inabusit.

- Faza urmatoare o constituie bandajarea suprafetei arse. Folositi comprese sterile, cearceafuri sau prosoape curate.

- Mai trebuie prevenita intreruperea circulatiei, care survine, de obicei, cand suprafata pielii este arsa in proportie mai mare de 20%. (Determinarea gradului de intindere a unei arsuri se poate aprecia astfel: suprafata unei maini reprezinta cca.1% din suprafata intregului corp; un brat - 9 %; un picior - 18 %; abdomenul si toracele - 18 %, iar spatele tot cca. 18 %). De asemenea, trebuie supravegheata si respiratia, caci accidentatii arsi pot inhala aer foarte cald sau gaze otravitoare. Tratamentul final pentru cei cu arsuri de gradul II si IIIn trebuie facut la spital. Deci, atentie la transport!

Arsurile - ARSURI PRIN ELECTROCUTARE

Tipuri de arsuri:

- Arsuri prin contact. Sunt localizate, de obicei, pe brate si picioare (parti ale corpului ce vin in contact direct cu firele electrice).

- Arsuri in forma de arc. Sunt cauzate de o scanteie produsa intre doua fire electrice. Este suficient ca o persoana sa se afle in zona in care se produce scanteia, pentru ca vatamarea sa se produca. Intr-un spatiu deschis, scanteia este superficiala, dar intr-un spatiu inchis, ea va fi exploziva, iar urmarile foarte serioase. Un copil poate suferi un soc electric care-i poate determina oprirea respiratiei si a inimii.

- Combinatia contact-arc. Se poate produce daca o persoana in contact cu pamantul vine in contact cu o alta persoana, in momentul in cre aceasta sufera un soc electric.

Arsurile - ARSURI PRIN ELECTROCUTARE - PRIMUL AJUTOR

1. Scoaterea victimei de sub influenta curentului electric trebuie facuta rapid. Daca accidentul a fost produs de curent de joasa tensiune, este mai usor, caci puteti scoate victima fara a va pune propria viata in pericol, tragand-o de haine. In cazul curentului de inalta tensiune, actiunea este periculoasa pentru persoana salvatoare. Exceptie face cazul cand persoana care acorda primul ajutor poate ajunge la sursa principala de direct si o poate intrerupe.

2. Stingerea incendiului. Cand persoana accidentata are hainele in flacari, acestea trebuie stinse fie cu apa, fie acoperind accidentatul cu o patura. Nu aruncati apa peste instalatiile electrice, pana nu a fost intrerupta alimentarea la curentul electric.

3. Reanimarea. Daca accidentatul nu are puls si nu respira, ii faceti respiratie artificiala (gura la gura) si masaj cardiac.

4. Scaderea rapida a temperaturii corpului. In acest scop, se foloseste apa rece. Procedeul trebuie sa continue circa 30 de minute.

5. Bandajarea. Plagile din arsura prin electrocutare sunt curate si trebuie doar protejate impotriva infectarii. Se vor aplica comprese curate, prosoape, cearceafuri.

6. Transportul la spital este absolut necesar, caci oprirea inimi poate surveni subit, chiar la cateva ore de la producerea accidentului.
Pagini Vizitate: