CONSUMABILE
ACCESORII

Comenzi telefonice:
0724.02.45.92
BUCURESTI
 
Fracturile

Fracturile

Scheletul uman este compus din aproximativ 220 de oase, legate intre ele prin articulatii si muschi. O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune.

Fracturile - TIPURI DE FRACTURI

Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie capabila sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. La fractura inchisa, pielea nu este strapunsa, in timp ce la cea deschisa apare plaga. Rana poate fi cauzata de o forta externa sau de fragmentele osoase ce forteaza iesirea prin piele. Deosebim deci: fracturi inchise - fara rani deschise in zona osului rupt si fracturi deschise - cu rani deschise peste fractura.

Fracturile - SEMNE

- Pozitie nefireasca

- Miscare nenaturala

- Brat sau picior scurtat.

Fracturile - COMPLICATII

Sangerarea. O fractura deschisa poate provoca sangerarea pielii, a muschilor sau ruperea vaselor mari de sange. Si fractura inchisa poate provoca o sangerare, chiar majora, dar se evidentiaza numai cand apare umflarea zonei vatamate. Infectia. In cazul oricarei fracturi deschise, exista riscul infectarii. De aceea, cel ce acorda primul ajutor trebuie sa actioneze corect si rapid. Afectarea nervilor. Fragmente ascutite de os pot vatama nervii adiacenti, ceea ce are ca efect paralizia sau pierderea sensibilitatii. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa se gandeasca la aceasta in timpul tratamentului sau al transportului.

Fracturile - PRIMUL AJUTOR

- Opriti sangerarea si acoperiti rana.

- Imobilizati, pe cat posibil, partea vatamata.

- Preveniti intreruperea circulatiei.

- Transportati cu atentie accidentatul la spital.

Fracturile - IMOBILIZAREA CU ATELE

In cazul fracturilor oaselor lungi, ca cele ale gambei, coapsei, bratului si antebratului, pentru a se mentine cat mai fixe, sunt necesare atelele.

Criteriile de care trebuie sa tineti cont:
- Atelele trebuie sa fie suficient de lungi ca sa imobilizeze articulatiile superioara si inferioara focarului de fractura. De exemplu, pentru fractura de antebrat, atelele trebuie sa cuprinda atat articulatia cotului, cat si pe cea a manii.

- Pentru a evita stransoarea si frecarea, captusiti atelele;

- Evitati intreruperea circulatiei;

- Atela trebuie sa fie rigida, dar nu prea grea. Ca materiale, puteti folosi: cartonul, metalul, plasticul, ziare, paturi (infasurate).

Fracturile - IMOBILIZAREA FARA ATELE

Pentru aceasta, se vor folosi materiale textile: esarfe, triunghiuri de panza etc. La o astfel de imobilizare, pentru fracturile membrului superior se va folosi ca atela trunchiul, iar pentru fracturile membrului inferior se va folosi ca atela membrul inferior sanatos.

Fracturile - PREVENIREA INTRERUPERII CIRCULATIEI

In cazul aparitiei unei hemoragii, este important sa se previna intreruperea circulatiei.
Daca persoana care acorda primul ajutor este sigura de acest pericol, atunci:

- opreste hemoragia;

- aseaza persoana accidentata pe spate, cu picioarele ridicate si sprijinite, astfel incat o cantitate suplimentara de sange sa se scurga dinspre picioare spre organele vitale ale corpului;

- tine accidentatul acoperit, dar nu excesiv; calmeaza durerile;

- nu-i da lichide;

- chemand ajutor, transporta rapid accidentatul la spital.

Fracturile - FRACTURI ALE MEMBRULUI SUPERIOR

Pentru fracturile antebratului si ale incheieturii manii, este necesara o simpla esarfa. Folositi doua esarfe in cazul fracturilor antebratului, bratului si claviculei. In caz de urgenta, se poate folosi ca esarfa de prindere, o camasa sau o bluza.

Fracturile - FRACTURI ALE MEMBRULUI INFERIOR

Pentru fracturile de sold, sunt necesare, pentru imobilizare, doua atele; una externa, de la subsuoara pana sub articulatia gleznei si una interna sau interioara, de la radacina membrului fracturat si pana sub articulatia gleznei. In cazul imobilizarii fara atele, se vor folosi materiale improvizate - esarfe, baticuri, bucati de panza - cu ajutorul carora membrul inferior fracturat va fi fixat de membrul inferior fara fractura. Se vor folosi pentru aceasta cca.5 bucati de panza, cu care se va asigura fixarea in puncte diferite, incepand de la coapsa si pana la articulatia gleznei.

Fracturile - FRACTURILE COSTALE

Aceste fracturi, atat cele deschise, cat si cele inchise, pot provoca leziuni ale cutiei toracice, plamanilor si ale vaselor de sange. Desi s-ar putea ca fracturile sa nu fie vizibile, accidentatul poate insa scuipa sange si spuma de sange, usor rozata. Asezati un bandaj in jurul cutiei toracice, pentru mai multa stabilitate si pentru alinarea durerii. Fractura catorva coaste este serioasa si poate avea drept urmare oprirea respiratiei.

Fracturile - FRACTURILE COLOANEI VERTEBRALE

-Aceste fracturi pot provoca leziuni ale maduvei spinarii, care au drept consecinta paralizii.

-Este foarte important ca salvatorul sa examineze pe cat posibil accidentatul la locul unde s-a produs accidentul.

-Posibilitatea unei fracturi de coloana se evidentiaza prin urmatoarele semne: contractura musculara in zona fracturata, asociata sau nu cu deplasari evidente ale vertebrelor. Ele pot fi insotite de urmatoarele simptome: amorteli sau lipsa de control (paralizie) a unei zone a corpului, durere ca o sfichiuire de bici la nivelul gatului. Lipsa de control sau amorteli ale corpului de la gat in jos evidentiaza o fractura a coloanei cervicale. Lipsa de control sau amorteli ale corpului de la mijloc in jos evidentiaza o fractura a coloanei lombare. In situatia in care exista suspiciuni de fractura a coloanei vertebrale, deplasarea accidentatului se va face numai daca este absolut necesar si numai pastrand rectitudinea coloanei vertebrale.

ENTORSA GLEZNEI - PRIMUL AJUTOR

Cea mai frecventa entorsa este cea a gleznei.
Urmatoarele recomandari sunt aplicabile pentru toate entorsele:

- Ridicati piciorul afectat;

- Aplicati un bandaj elastic strans;

- Scadeti temperatura zonei afectate, prin aplicarea pachetelor cu gheata pe bandaj.

Dupa acordarea primului ajutor, este necesar un examen medical.
Pagini Vizitate: