CONSUMABILE
ACCESORII

Comenzi telefonice:
0724.02.45.92
BUCURESTI
 
Sangele, Grupele de sange, Transfuzia de sange

Sangele, Grupele de sange, Transfuzia de sange

Sangele este un lichid de culoare rosie, prin intermediul caruia organismul se hraneste, se apara si, tot prin el, elimina deseurile rezultate in urma diverselor procese metabolice. El circula prin vase speciale, numite vase de sange: artere, capilare, vene. Corpul unui adult contine 5-6 litri de sange.

Sangele, Grupele de sange, Transfuzia de sange

-Fiecare persoana are o anumita grupa sanguina. Nu vom intalni in nici un caz o persoana care sa aiba mai multe grupe de sange.

-Grupele de sange sunt in numar de patru: O (I), A (II), B (III), AB (IV).

-Factorul Rhesus (Rh) este factorul care, pe langa grupa sanguina, are rol important in transfuzia de sange. Se estimeaza ca el este prezent in sangele a 85% dintre fiintele umane. Persoanele care il au se numesc Rh+, iar cele care nu il au Rh-.

-Transfuzia de sange este actul medical prin care unei persoane care are nevoie de sange i se administreaza, pe cale intravenoasa, o anumita cantitate de sange provenita de la o alta persoana, care se numeste donatoare. Transfuzia de sange moderna cuprinde si autotransfuzia: tipul de transfuzie in care primitorul este si donator.

Sangele, Grupele de sange, Transfuzia de sange - TRANSFUZIA DE SANGE NU SE FACE LA INTAMPLARE

Transfuzia de sange nu se face la intamplare; se tine cont, in primul rind, de grupa de sange si de factorul Rh al primitorului.

-Tinand cont de grupa de sange, transfuzia se face astfel:
1. Grupa O - se numeste "donator universal", poate dona sange oricarei persoane, indiferent de grupa sanguina. In schimb, nu poate primi sange decat de grupa O.

2. Grupa A - poate dona sange pentru persoane cu grupa A sau AB, poate primi sange de la grupa A sau O.

3. Grupa B - poate dona sange pentru grupele B si AB, poate primi de la B sau O.

4. Grupa AB - se mai numeste "primitor universal", pentru ca primeste sange de la toate grupele, dar nu poate da decat pentru AB. In nici un caz nu se va omite si testarea factorului Rh in sangele recoltat si in cel al primitorului.

-Nu se va transfuza niciodata sange Rh+ unei persoane Rh- sau Rh- unei persoane Rh+. Precizam ca, acum, transfuzia de sange care se practica este aceea care respecta grupul si Rh-ul primitorului: izogrup, izoRh + acelasi grup, acelasi Rh.
Pagini Vizitate: