CONSUMABILE
ACCESORII

Comenzi telefonice:
0724.02.45.92
BUCURESTI
 
Hemoragiile

Hemoragiile

Hemoragiile pot fi: externe si interne. Hemoragia interna nu este vizibila. O persoana poate avea hemoragie interna din cauza ruperii vaselor de sange sau a organelor interne.

Hemoragiile - HEMORAGIA EXTERNA

- Hemoragia masiva din artera: sangele se scurge in exterior in pulsatii, in ritmul pulsului accidentatului.

- Hemoragia venelor: un flux continuu de sange.

- Hemoragia capilara: o mica scurgere de sange care, de regula, se opreste singura. O rapida pierdere a sangelui este mai periculoasa decat o hemoragie lenta si continua. In hemoragia arteriala, sangele se scurge in afara, in pulsatii; pune viata in pericol si trebuie sa fie oprita imediat. De asemenea, si hemoragiile din venele mari pot fi periculoase.

Hemoragiile - PRIMUL AJUTOR

- Exercitati presiune asupra punctului hemoragic.

- Folositi o compresa sau, in cazuri urgente, orice materiale textile curate disponibile. Ridicati zona hemoragica si, in acelasi timp, presati rana bandajata.

- Asezati persoana accidentata in asa fel incat rana sangeranda sa fie mai sus decat planul corpului. Sangerarea va fi, astfel, diminuata, iar in cazul sangerarilor capilare, acestea se vor opri.

- Aplicati un bandaj compresiv. Puneti o compresa peste rana si strangeti apoi cu clame. Asezati un obiect (piatra, o bucata de lemn) deasupra compresei si bandajati rana. Bandajul trebuie sa fie aplicat stans, asa incat hemoragia sa se opreasca. Daca rana continua sa sangereze, dupa aplicarea bandajului, mariti compresia printr-o curea, esarfa etc.

- In cazul unei amputari, bratul sau piciorul se vor bandaja complet si se poate aplica garoul.

- Daca este amputat un brat sau un picior, bontul trebuie sa fie complet bandajat. Daca este posibil, odata cu accidentatul, bratul sau piciorul trebuie, de asemenea, transportate la spital. Ele vor fi tinute la rece, intr-o punga de plastic pusa, la randul ei, intro alta punga de plastic cu gheata si putina apa.

Hemoragiile - IMPORTANT IN CAZUL HEMORAGIEI MASIVE

- datorita pericolului de intrerupere a circulatiei, asezati persoana accidentata culcata pe spate, cu picioarele ridicate. O persoana lipsita de cunostinta trebuie intotdeauna asezata intr-o pozitie laterala stabila;

- calmati durerile si imobilizati fracturile;

- nu dati niciodata lichide unei persoane accidentate si care prezinta o posibila intrerupere a circulatiei sangelui; protejati persoana accidentata impotriva frigului. Cand accidentatul prezinta o hemoragie masiva, opriti hemorgia si asigurati imediat transportul acestuia la spital.

Hemoragiile - TRATAMENTUL HEMORAGIEI NAZALE

Hemoragia nazala se poate opri daca accidentatul sta in pozitie verticala, se apleaca putin inainte si isi apasa cu degetele ambele nari, circa 5-10 minute.
Pagini Vizitate: