CONSUMABILE
ACCESORII

Comenzi telefonice:
0724.02.45.92
BUCURESTI
 
Plagi si Bandaje

Plagi si Bandaje

Pielea este un organ cu functii importante pentru viata. Dar factorii externi ii pot cauza leziuni care necesita acordarea primului ajutor.

Dupa profunzime, se disting:
- taieturi simple, cu afectarea exclusiva a pielii;
- taieturi complexe, cand vatamarea cuprinde, dupa caz, oase, vase de sange, nervi, tendoane, muschi sau organe interne.

Plagi si Bandaje - DIFERITE TIPURI DE PLAGI

- Sfasierea, frecarea produc plagi superficiale. Daca nu se infecteaza, ele se vindeca fara a lasa cicatrice.

- Inciziile adanci, provocate de taisuri ascutite, pot sangera din abundenta. Taietura este de obicei curata. Sangerarea are un efect de curatare si, astfel, pericolul infectarii este mic, daca obiectul care a produs rana nu a fost murdar sau ruginit.

- Penetrari prin strapungere (cu un cui, cutit, geam) cu o deschizatura mica de intrare si un canal ingust de-a lungul taieturii. Atingerea organelor interne este frecventa si, adeseori, impuritatile patrund adanc in tesuturi, marind riscul infectarii. Toate plagile provocate prin injunghiere (ale pieptului sau abdomenului) trebuie tratate de medic, fiind pericol de perforare. Tot mediul trebuie sa examineze si sectionarea incheieturilor, pentru a se evita infectiile.

- Plagile provocate prin impuscare pot avea aspecte diferite, in functie de calibrul armei si de viteza glontului. Cand este lovit de un glont, osul se sfarma. Orificiul de intrare al glontului poate fi mic si adanc, iar cel de iesire poate fi larg si zdrentuit, tesuturile fiind rupte si insangerate. Schijele provoaca o combinatie de rani zdrobite si rani adanci, similare celor provocate prin impuscare.

Plagi si Bandaje - COMPLICATII ALE PLAGILOR

- Sangerarea: va inceta de la sine in cazul taieturilor minore. Cand pierderile de sange sunt mari, exista pericolul intreruperii circulatiei.

- Infectia: pielea este un invelis protector impotriva impuritatilor care pot patrunde in corp. Cand pielea este rupta si intervenise infectia, plaga se inflameaza, temperatura creste, tesutul se umfla si, dupa un timp, se formeaza o plaga purulenta.

- Vatamarile interne: datorita pericolului perforatiei, ca in cazul ranilor de cutit in piept si abdomen sau infectarii articulare in cazul taieturilor in articulatii, toate aceste plagi trebuie tratate de medic.

- Tetanos: plagile infectate, cum sunt cele zdrobite sau taiate, pot conduce la tetanos, complicatie ce poate fi observata abia dupa cateva zile de la infectare.

Plagi si Bandaje - PRIMUL AJUTOR IN CAZUL PLAGILOR PRIN TAIERE

- Acoperiti rana si opriti sangerarea;

- Tineti ridicata, pe cat posibil, zona afectata a corpului;

- Preveniti intreruperea circulatiei;

- Transportati ranitul la medic sau spital.

Plagi si Bandaje - ACOPERITI RANA SI OPRITI SANGERAREA

Taieturile mici, deschise, pot fi tratate cu apa curata, cu apa si sapun. Marginile deschise ale taieturii trebuie sa fie puse cap la cap, inainte de acoperirea plagii cu un bandaj sau comprese. Daca taietura este mare si trebuie sa fie tratata de medic, persoana care acorda primul ajutor trebuie sa curete rana si apoi sa aplice un bandaj curat. De obicei, se acopera cu o compresa. Este important ca nimeni sa nu atinga interiorul compresei cu degetele. Sangele, impuritatile, fragmentele de corpi straini nu se indeparteaza, deoarece aceasta poate provoca o sangerare si mai mare, crescand pericolul infectarii.

- Ca bandaj, folositi fasa, care se prinde in trei puncte. Bandajele trebuie sa fie aplicate solid si sigur, dar nu prea stans, ca sa puna in pericol circulatia sangelui. Puneti bandajul compresiv sau de sustinere peste taietura, in functie de tipul ranii.

- Prevenirea intreruperii circulatiei. In cazul taieturilor mari si al pierderilor masive de sange, exista pericolul unei intreruperi a circulatiei (vezi prevenirea - la cap. "Fracturi").

- In ceea ce priveste transportul persoanei accidentate - vezi cap. "Transportul unui accidentat".

Plagi si Bandaje - BANDAJAREA

Inainte de a aplica un bandaj, trebuie sa stiti care este functia lui. Multe persoane aplica bandajul numai pentru a acoperi aspectul neplacut al unei plagi.

Un bandaj are urmatoarele functii:
- protejarea impotriva infectiilor: bandajul pe rana;

- oprirea hemoragiei: bandaje compresive;

- protejarea taieturilor: bandaje de sustinere.

Plagi si Bandaje - BANDAJUL PENTRU RANI / TAIETURI

Este format din 2 parti: o parte interioara si una exterioara. Bandajul interior trebuie sa fie curat si sa acopere toata suprafata taieturii, pentru a o proteja de impuritati. Compresele sterile sunt bune, in special ca bandaje interioare. In cazuri de urgenta, se poate folosi o batista curata. O compresa simpla, fixata cu o rola de tifon, este bandajul folosit in mod obisnuit. Un bandaj exterior functioneaza ca un suport pentru bandajele interioare. La fel de bine se poate folosi o banda elastica sau un bandaj elastic.

Plagi si Bandaje - BANDAJUL COMPRESIV

Se foloseste pentru o taietura adanca - ce produce o hemoragie serioasa. Acoperiti taietura cu bandaje curate. Asezati un obiect care sa exercite presiune (piatra, o bucata de lemn) pe bandajul de deasupra ranii. Asigurati bandajul printr-o acoperire circulara. Asezati ranitul intr-o pozitie ridicata. Apasati bandajul. In cazul unei hemoragii, un bandaj exterior este asezat ca un bandaj compresiv (asa cum este descris la cap. "Hemoragii" - Tratamentul in cazul hemoragiei externe). Acest bandaj exterior nu este neaparat necesar sa fie steril.

Plagi si Bandaje - BANDAJUL DE SUSTINERE

O rana a mainii se bandajeaza aplicand o compresa pe mana si o rola in palma.. Mana este sustinuta prin asezarea antebratului intr-o esarfa. Bratul trebuie sa fie ridicat in pozitia diagonala. Acest bandaj trebuie sa protejeze zona afectata de traume externe. Astfel, se vor reduce durerea si complicatiile. O banda elastica este foarte functionala ca bandaj de sustinere.

Plagi si Bandaje - INFORMATII GENERALE DESPRE BANDAJE

- Bandajele se folosesc fie ca sa acopere ranile si sa opreasca hemoragia, fie pentru sustinere.

- Un bandaj se aplica cu multa siguranta, dar nu asa strans incat sa afecteze circulatia. Evitati folosirea snururilor pentru fixarea bandajelor.

- Printr-o bandajare corecta se va evita frecarea ranii de pielea sanatoasa. O astfel de frecare se poate produce, mai ales, la bandajarea picioarelor sau a mainilor.

- Nodul bandajului nu trebuie asezat niciodata pe rana. Cand bandajul se aplica peste o articulatie, el trebuie sa aiba o pozitie inclinata. Aceasta pozitie este cea mai confortabila pentru ranit, permitandu-i o mobilitate mai mare a articulatiei.
Pagini Vizitate: